Jadłospis

Jadłospis 20 - 24 stycznia 2025

DzieńŚniadanieZupaII Danie i deser
Poniedziałek
20.01.2025
Chleb pszenno-żytni z sezamem (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, sezam) (50g)
Masło82% (mleko/tłuszcz roślinny)(8g)
Ser żółty (mleko) (35g)
Pomidor, kiełki (30g)
Kakao (mleko2%/napój ryżowy, kakao naturalne o niskiej zawartości tłuszczu)(200ml)
Zupa kartoflanka (ziemniaki, marchew, seler, por, pietruszka, boczek parzony, kiełbasa krakowska, cebula, olej rzepakowy, masło (mleko), śmietana 30%/(mleko)/śmietanka ryżowa, lubczyk, pietruszka, koper, liść laurowy, ziele angielskie)(250ml)Makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą (makaron (pszenica), szpinak, pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, feta(mleko), mascarpone (mleko)/śmietanka ryżowa, śmietanka 30% (mleko), masło (mleko), olej rzepakowy, czosnek, cebula (220g)
Marchewki mini na parze (60g)
Kompot owocowy (jabłko, gruszka, rabarbar, agrest, woda, cukier) (200ml)
Koktajl owocowy na kefirze (banany, maliny, kefir (mleko) (150ml) – wyrób własny
Wtorek
21.01.2025
Musli z mlekiem (mleko)/napój sojowy, płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie) (200 ml)
Chleb żytni (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, drożdże, sól)(30g)
Masło82% (mleko/tłuszcz roślinny)(4g)
Paprykarz (dorsz, marchew, seler, papryka, ryż biały, koncentrat pomidorowy, cebula, olej rzepakowy) (40g)
Ogórek zielony (30g)
Herbata truskawkowa (suszone owoce truskawki, dzikiej róży, jabłoni, aronii, czarnego bzu, hibiskus, aromat truskawkowy) (200ml)
Rosół z makaronem (makaron rosołowy(mąka pszenna, jaja, woda), marchew, pietruszka, seler, por, cebula, pieprz ziarnisty, lubczyk, natka pietruszki, udziec z indyka, udko z kurczaka, wołowina, kaczka)(250ml)

Kotlety siekane (pierś z kurczaka, brokuł, papryka, ser żółty (mleko), kukurydza, jajo, mąka pszenna, masło (mleko), mąka pszenna (pszenica) (70g)
Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko) (130g)
Surówka z sałaty lodowej, pomidorów z jogurtem (sałata lodowa, pomidory, jogurt naturalny (mleko) (60g)
Kompot owocowy (aronia, agrest, wiśnia, porzeczka, woda, cukier) (200ml)
Mandarynka 1 szt.
Środa
22.01.2025
Bułka pszenna (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy) (50g)
Masło82% (mleko/tłuszcz roślinny)(8g)
Pasta mięsno-warzywna (udziec z indyka, udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, kalafior, czosnek, suszone pomidory w oleju, pieprz czarny) (35g)
Konfitura owocowa (10g)
Sałata, pomidorki koktajlowe (30g)
Kawa zbożowa (mleko2%/napój migdałowy, kawa zbożowa granulowana (jęczmień, żyto)(200ml)
Zupa ogórkowa z ziemniakami (seler, por, marchew, ziemniaki, pietruszka, ogórki kiszone, cebula, lubczyk, pietruszka natka, koper, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, śmietana 18 % (mleko/śmietanka ryżowa) (250ml)Ryż zapiekany z jabłkiem z polewą jogurtową (ryż biały, jabłko, cynamon, jogurt naturalny (mleko)/ave vege) (220g)
Surówka z marchewki z brzoskwinią i rodzynkami (marchew, brzoskwinia w syropie, rodzynki) (60g)
Kompot truskawkowy (truskawki, woda, cukier) (200ml)
Kisiel wiśniowy (wiśnie, skrobia ziemniaczana, woda, cukier) (150ml) – wyrób własny/ chrupek kukurydziany Flips 1 szt.
Czwartek
23.01.2025
Kasza manna na mleku z polewą mango (kasza manna, mleko 2%/napój sojowy, cukier z prawdziwą wanilią, pulpa mango, cukier) (200ml)
Tost z serem żółtym i wędliną (chleb tostowy (pszenica), ser żółty (mleko), masło (mleko), wędlina drobiowa (50g)
Mix papryk (30g)
Herbata malinowa z miodem (hibiskus, suszone owoce czarnego bzu, maliny 15%, aronii, dzikiej róży, jabłka, aromat malinowy, miód) (200ml)
Krem pomidorowo-paprykowy z grzankami (seler, marchew, pietruszka, por, papryka, pulpa pomidorowa, koncentrat pomidorowy, cebula, bazylia suszona, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, śmietana 12% (mleko)/śmietanka ryżowa, chleb pszenny) (250ml)Pałka z kurczaka (pałka z kurczaka, papryka czerwona mielona, czosnek, zioła prowansalskie, olej rzepakowy) (100g)
Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko, woda) (130g)
Mizeria z ogórków zielonych (ogórek zielony, jogurt grecki/jogurt naturalny (mleko), szczypiorek) (60g)
Kompot śliwkowy (śliwki, woda, cukier) (200ml)
Banan 1 szt.
Piątek
24.01.2025
Chleb pszenno-żytni (mąka żytnia, mąka pszenna, woda, drożdże, sól) (50g)
Masło82% (mleko/tłuszcz roślinny)(8g)
Pasta jajeczna (jajo, szczypiorek, rzodkiewka, majonez (jajo), pieprz czarny) (35g)
Ogórek, kalarepa (30g)
Mleko waniliowe (mleko 2%, napój owsiany, cukier z prawdziwą wanilią) (200ml)
Zupa krupnik z kaszą jęczmienną (marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki, kasza jęczmienna (jęczmień), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, lubczyk, koper, natka pietruszki)(250ml)Filet rybny panierowany w płatkach kukurydzianych (ryba, płatki kukurydziane, jajo, olej rzepakowy, pieprz czarny mielony) (60g)
Frytki warzywne (ziemniaki, bataty, buraki, marchew, pietruszka) (130g)
Sos czosnkowy (jogurt grecki (mleko), czosnek) (10g)
Surówka z kapusty kiszonej z marchewki z jabłkiem (kapusta kiszona, marchew, jabłko, pietruszka natka, olej lniany) (60g)
Kompot czerwona porzeczka – jabłko (czerwona porzeczka, jabłko, woda, cukier) (60g)
Drożdżówka z serem białym (pszenica, mleko) 1 szt.
Jadłospis tygodniowy może ulec zmianie z powodów technologicznych i przypadków losowych.
Pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny występujące w posiłkach. Dzieciom codziennie podawana jest woda źródlana.
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w przedszkolu, których śladowe ilości mogą przedostać się do gotowych posiłków : zboża zawierające gluten, soja, mleko,skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne,. Orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacjowy, orzech makadamia,) seler, gorczyca nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin, mięczaki. Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Zdrowe odżywianie - Jadłospis Przedszkola w Kiełczowie